Peuterspeelzaal/peuteropvang

H-peuterspeelzaalDe peuterspeelzaal heet voortaan peuteropvang


De negen peuterspeelzalen in Achtkarspelen en negen peuterspeelzalen in Noardeast-Fryslân worden georganiseerd door TIKO. Zij zijn georganiseerd in stichtingen zonder winstoogmerk, namelijk Stichting Peuteropvang Achtkarspelen en Stichting Peuteropvang Noardeast-Fryslân.

De peuterspeelzalen zijn omgevormd naar peuteropvang onder de Wet Kinderopvang. Wettelijk gezien zijn we verplicht de naam “peuteropvang” te gaan voeren. Aan de aard van de peuterspeelzaal verandert niets, ook als hij peuteropvang heet. Het is nog steeds de oude vertrouwde plek voor peuters van 2 tot 4 jaar. Waar u nog peuterspeelzaal leest, wordt peuteropvang bedoeld, en andersom.

Een peuteropvang is een plek waar peuters onder deskundige leiding spelen, zich ontwikkelen en elkaar ontmoeten. Dat ontmoeten heeft een dubbele functie: niet alleen de kinderen ontmoeten elkaar, ook de ouders tijdens de inloop. De ouders drinken samen rustig koffie en thee en praten over hun kinderen en de problemen die ze tegenkomen bij de opvoeding. Zo leren de ouders ook van elkaar…

Een peuteropvang geldt als vanouds ook als voorbereiding op de basisschool. Hier wennen peuters vast aan het spelen in een groep, meepraten in de kring, wachten op hun beurt, en bouwen ze vriendschappen op met de peuters waarmee ze straks in de klas komen te zitten.

Als uw kind niet naar een kinderdagverblijf voor kinderen van 0-4 jaar gaat, is het verstandig hem of haar wel op te geven voor de peuteropvang. Op beide voorzieningen wordt namelijk deze voorbereiding op school geboden. Ook als uw kind naar een gastouder gaat, kunt u dit het beste combineren met twee dagdelen peuteropvang.

Zowel de peuteropvang als het kinderdagverblijf bieden voorbereiding op de basisschool en overdracht naar de school van uw keuze als het kind vier jaar wordt.

 

 


Button-contactButton-informatieButton-aanmelden