Bezuinigingen kinderopvang 2012

De landelijke bezuinigingen op de kinderopvang vanaf 2012 zijn inmiddels bekend. De pijn zit hem in de kinderopvangtoeslag van 2e en verdere kinderen (die wordt minder), de bevriezing van de landelijke maximum-uurprijs en – vooral – de koppeling met het aantal gewerkte uren. Vooral dat laatste kon wel eens ouders in de problemen gaan brengen.

Voor kinderdagopvang krijg je kinderopvangtoeslag over 140% en voor BSO over 70% van het aantal contracturen van de minst werkende ouder. Voor het kinderdagverblijf betekent dit bij een standaardwerkdag van 8 uur, dat je maximaal 11,2 uur opvang mag hebben. Daar zitten we met onze openingstijden onder dus dat is gunstig, behalve als je kortere dagen werkt, bij voorbeeld van 6 uur. Voor de BSO betekent het dat je niet teveel lange middagen kunt afnemen of BSO combineren met voorschoolse opvang. Heel jammer dat onze overheid kinderopvang nog steeds slechts ziet als arbeidsmarktinstrument en niet als wat het is: goed voor de ontwikkeling van onze jonge kinderen!

Vragen?

Twijfelt u of u volgend jaar nog uitkomt met het aantal opvanguren, aarzel dan niet om even ons kantoor te bellen. We denken graag met u mee!

Meer informatie: inhoudelijke uitleg bij aangekondigde bezuinigingen met ingang van 2012