Gastouders SKA halen hun diploma!

Het gastouderbureau is erg trots op de inzet en het succes van haar gastouders, en zal in juni een feest organiseren voor al haar gastouders om dit heuglijke feit te vieren.

Stralende gastouders met hun diploma!
Vlnr: Theresa Bouma, Siska Roorda, Meta Bijker en Riemke de Boer.

Het zal je maar gebeuren: al jaren en jaren vang je kinderen op naar ieders tevredenheid, en ineens haalt een Haagse staatssecretaris het in haar bol dat je daar een diploma voor moet hebben….. Dat is wat alle gastouders eind vorig jaar te horen kregen. Een klein aantal van hen beschikte al over de juiste papieren; een aantal koos ervoor om met de opvang te stoppen maar de meesten stroopten de mouwen op en gingen – hoewel soms met fikse tegenzin – aan de slag.

Gastouders opgeleid bij ROC de Friese Poort

De gastouders van Kinderopvang Achtkarspelen (SKA) zijn massaal weer in de schoolbanken gaan zitten. Het gastouderbureau koos voor een echt opleidingstraject bij ROC de Friese Poort, omdat dat de meeste garantie bood op een erkend diploma en bovendien een kwaliteitsslag betekende in de gastouderopvang. Er waren ook opleidingsbureaus die een simpeler zogenaamd EVC-traject aanboden, maar enkele daarvan werden later alsnog niet erkend, zodat gastouders weer in de kou kwamen te staan. Dat risico wilde SKA uitsluiten, en de gastouders en hun vraagouders ook. Dan liever het zekere voor het onzekere nemen en daarbij een hoop nuttige kennis en ervaring opdoen.

Onderlinge band verstevigd

Want naast hobbels als reflectieverslagen, persoonlijke ontwikkelingsplannen en zelfs een toets Nederlandse taal, werd het als heel positief ervaren om meer theoretische kennis op te doen over de ontwikkeling van kinderen en ervaringen uit te wisselen met collega-gastouders. De band onderling werd verstevigd, en ook die met de medewerkers van het gastouderbureau, die de hele periode klaar stonden met een bemoedigend woord en contact onderhielden met het ROC als het programma even niet lekker liep.

35 gastouders afgestudeerd

En het resultaat? Op 31 mei studeerde de eerste lichting af en ontvingen 35 gastouders van de SKA hun diploma MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2. In juni zal de tweede groep haar diploma halen. Voor sommige gastouders is dit hun eerste echte diploma van het beroepsonderwijs. Er waren er zelfs, die oorspronkelijk heel veel weerstand hadden tegen de schoolbanken, die nu zo blij met hun diploma zijn dat ze overwegen door te stromen naar een vervolgopleiding! Al met al bleek het dus de moeite meer dan waard.

Het gastouderbureau is erg trots op de inzet en het succes van haar gastouders, en zal in juni een feest organiseren voor al haar gastouders om dit heuglijke feit te vieren.